Skip to main content

E - brojevi

Aditivi, poznati i kao E-brojevi, sastojci su koji se koriste kako bi se promenili tekstura, ukus, boja, trajnost ili neko drugo svojstvo proizvoda.

Njihova upotreba je najraširenija u proizvodnji prehrambenih namirnica, ali se u velikoj meri koriste i u kozmetičkoj, farmaceutskoj i tekstilnoj industriji.

Svaki aditiv mora biti uveden u registar i označen vlastitim E-brojem.

Osim za klasificiranje, E-broj služi i kao potvrda toksikološke evaluacije (ocene rizika po zdravlje).

Većina savremenih aditiva su umetno dobiveni hemijska jedinjenja koji predstavljaju veliku opasnost po zdravlje.
Nepoznat je njihov tačan broj jer se on svakodnevno menja – neki se aditivi dodaju u registar, a drugi se nakon godina korištenja povlače i zabranjuju.
Prema procenama postoji približno 3.000 jedinjenja koji se danas koriste kao aditivi.



Hemikalije koje se koriste kao aditivi toksične su i nakupljaju se u organizmu što dovodi do pojave raznih bolesti i stanja.

Neki od aditiva svojim delovanjem mogu izazvati migrene, vrtoglavice, umor, a neki čak i teške bolesti poput dijabetesa, multiple skleroze i karcinoma.

Neki E-sastojci su potpuno prirodni i sigurni za konzumaciju.

Najpoznatiji od njih je kurkumin čiji je broj E100.

10 aditiva koje obavezno treba izbjegavati
E102 – tartrazin
E122 – azorubin
E129 – allura crveno AC
E621 – natrijev glutamat
E951 – aspartam
E211 – natrijev benzoat
E151 – briljant crno BN
E213 – kalcijev benzoat
E952 – ciklamat
E240 – formaldehid

Prema mišljenju nutricionista i drugih stručnjaka za korištenje su sigurni: pektin, lecitin, vitamini, minerali, limunska kiselina, mliječna kiselina, alginati, prirodne arome, prirodne boje, kazein, laktoza, prirodni vanilin.


Popis najčešće korištenih aditiva, njihovi E brojevi i (ne)sigurnost za upotrebu

Sigurni za upotrebuŠtetni za upotrebu
KonzervansiE200, E201, E202, E203, E234, E235, E239, E260, E261, E262, E263, E270, E280, E281, E282, E283, E290, E296, E297E210PR, E211, E212, E213, E214, E215, E216, E217, E218, E219, E220, E221, E222, E223, E224, E226, E227, E228, E242, E250, E251, E252PR, E284, E285
BojilaE100, E101, E120, E140, E141, E150a, E150b, E150c, E150d, E153, E160a, E160b, E160c, E160d, E160e, E160f, E161b, E161g, E162, E163, E170, E171, E172E102, E104, E110, E122, E123, E124, E127, E129, E131, E132, E133, E142, E151, E154, E155, E174, E175, E180
SladilaE420, E421, E422, E953, E955, E956, E957, E958, E959, E960, E961, E965, E966, E967, E968, E969E950, E951, E952, E954, E962
Antioksidansi, regulatori kiselostiE300, E301, E302, E304, E306, E307, E308, E309, E315, E316, E319, E322, E325, E326, E327, E330, E331, E332, E333, E334, E335, E336, E337, E350, E351, E352, E353, E354, E355, E356, E357, E363, E380E310, E311, E312, E320, E321, E338, E339, E340, E341, E343, E385
Stabilizatori, zgušnjivači, emulgatoriE400, E401, E402, E403, E404, E405, E406, E410, E412, E413, E414, E415, E416, E417, E418, E420, E421, E422, E425, E426, E440, E442, E444, E445, E459, E460, E461, E462, E463, E464, E465, E466, E468, E469, E470a, E470b, E471, E472a, E472b, E472c, E472d, E472e, E472f, E473, E474, E475, E477, E479b, E481, E482, E483E407, E407a, E431, E432, E433, E434, E435, E436, E450, E451, E452, E476, E491, E492, E493, E494, E495
Pojačivači mirisa i okusaE623, E624, E625, E636, E637, E640E620, E621, E622, E626, E627, E629, E631, E633, E635
Tvari za sprečavanje zgrudnjavanjaE500, E501, E504, E507, E508, E509, E511, E515, E516, E518, E519, E526, E529, E535, E542, E551, E552, E558, E559, E570, E572, E575, E577, E578, E579, E585E503, E508, E510, E513, 514, E524, E525, E527, E528, E530, E536, E540, E541, E544, E545, E553a, E553b, E554, E556, E576
izvor: e-brojevi.udd.hr

Comments

Popular posts from this blog

Šta je ginseng

Ginseng (lat. Panax) je naziv roda kojem pripada jedanaest vrsta lekovitih biljaka.                                       Iako je u Europi najpoznatiji kineski ginseng , vrste ovog roda rastu u Koreji, Vijetnamu, Sibiru i Sjedinjenim Državama. Najpopularnije su tri vrsta ginsenga: - azijski ginseng, ili takozvani đavolski grm (lat. Panax ginseng), - američki (Panax quinquefolius) i - sibirski ginseng (Panax senticocus - eleutero). Kinezi su uočili da redovito uzimanje ginsenga poboljšava opše stanje organizma, apetit i mentalnu aktivnost i da deluje preventivno protiv mnogih bolesti. Ginseng ima jako antistresno delovanje, a za razliku od kofeina, ne uzrokuje depresivnu fazu. Ženšeng takođe može pomoći u ublažavanju učestalosti želje kafe. Smatra se tonik za nadbubrežne žlezde i pomaže u podršci imunološkom sistemu i vraćanju odgovarajuće ravnoteže u telo, posebno u...

A Belgian Impression of Next level's 11th Anniversary with Rebekah!

Photo credit to  Petrit Rrahmani            After a long journey through Europe, we entered Kosovo. We decided to stop at the capital of Kosovo - Pristina. Surprisingly, we found out about  Next Level’s  “11th Anniversary” Event with the UK-born/Berlin-based DJ -  Rebekah . We decided to attend the event.            That night, the host -  Next level, celebrated it’s 11th anniversary , and hellboy, they know how to do it!!! When we entered the venue (ODA Theatre - in the center of Prishtina), we were welcomed by heavy Techno beats and a large LED video wall. Visualisation was so great and powerful! "Kosovo is on the top of techno scene and they really have very good clubbing life.               We were amazed and shocked, in a positive way of course, as this party was all you want for a night out! The 11 years of experience of “ N...

Krekeri od banane i lanenog semena

Krekeri od samo dva 2 sastojka i tehno ;)  A pre nego li pocnes da miksas sastojke za krekere :D , odvrni ovo hipnoticno izdanje od Black Hypnotist - Compulsive Obsession, sa odlicnim remixom od Birateral-a na mojoj etiketi TMM Records.  OVDE Compulsive Obsession EP  by  Black Hypnotist SASTOJCI :  - 1/2 šolje lanenog semena  - 1 srednja, zrela banana , ona sa tackicama ;)  NAČIN PRIPREME:  - rernu ugrejs na 180 C  - pripremis pleh, postavljen papirom za pečenje  - ananu ugnječi viljuškom  - dodaj semenke lana i promešaj , miksaj ;)  - Na papiru za pečenje formiraj manje krekere prstima ili kalupom za kolače ili čašom :D  Peces 20 minuta.  Važno da dobro žvaćes krekere, kako bi se lanene semenke bolje apsorbovale u tvom organizmu.  Krekeri mogu da se naprave i sa mlevenim lanenim semenom. Uzivaj ;)  f.